Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@08:49:12 GMT

تلسکوپ‌ رادیویی چگونه کار می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۷۲۷۸۵

تلسکوپ‌ رادیویی چگونه کار می‌کند؟

یک منجم گفت: تلسکوپ‌های رادیویی به وسیله آنتن، طول طول موج‌های یک متر به بالا را در مقیاس نجومی رصد می‌کند که هرچه سایز آنتن افزایش یابد، کارایی آن نیز بیشتر می‌شود؛ البته به دلیل جو زمین رصد طول موج‌های بسیار توسط این تلسکوپ‌ها می‌تواند باعث ایجاد مشکل در تصویر شود.

محسن منتظری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه رادیو تلسکوپ‌ها نوعی آنتن برای جمع‌آوری اطلاعات از کل کیهان است، اظهار کرد: با استفاده از تلسکوپ‌های رادیویی می‌توان مباحث رده‌های کیهانی، پیدایش جهان، ستارگان و کهکشان‌ها را بررسی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: به دلیل اینکه طول موج دریافتی از کیهان بسیار بزرگ است، تلسکوپ‌های نوری بسیار سخت می‌تواند این امواج را دریافت کند و این موضوع باعث می‌شود که ما نیازمند به رادیوتلسکوپ‌ها شویم و برای دریافت اطلاعات از آن‌ها استفاده کنیم.

این منجم در رابطه با نحوه کار تلسکوپ‌های رادیویی گفت: این تلسکوپ‌ها به وسیله یک آنتن طول طول موج‌های یک متر به بالا را در مقیاس نجومی رصد می‌کند که هرچه سایز آنتن افزایش یابد، کارایی آن نیز بیشتر می‌شود؛ البته به دلیل جو زمین رصد طول موج‌های بسیار توسط این تلسکوپ‌ها می‌تواند باعث ایجاد مشکل در تصویر شود.

وی در همین رابطه ادامه داد: تلسکوپ‌های رادیویی بعد از دریافت تصاویر، آن را به پردازنده منتقل و قبل از ذخیره‌سازی به وسیله یک آشکارساز یا تقویت کننده داده را تحلیل و تصویری واضح به ما ارائه و به اپراتور آنالیزور یا دانشمندان تئوریک منتقل می‌کند.

منتظری این نوع از تلسکوپ را مانند رادیو دانست و اظهار کرد: کارکرد این نوع تلسکوپ مانند رادیوهای معمولی است، اما تفاوت آن با رادیو که اطلاعات را مستقیم ارائه نمی‌دهد بلکه اول ذخیره‌سازی و پردازش می‌کند، سپس به اشخاص مربوطه منتقل می‌شود.

وی افزود: تلسکوپ‌های رادیویی باید طول موج‌های بسیار بلندتری از موج‌های زمینی دریافت کند تا بتواند اطلاعات کیهانی را به‌دست آورد که این مسئله نیز از جمله تفاوت‌های رادیو و رادیو تلسکوپ است.

این منجم اشاره کرد: امواج رادیویی زمین هنگامی که با امواج کیهانی برخورد کند، دچار اختلال می‌شود به همین دلیل تلسکوپ‌های رادیویی را برای کارکرد درست خارج از شهر قرار می‌دهند تا امواج مخابراتی کمتری بر آن اثر بگذارد.

ساختار تلسکوپ‌های رادیویی

وی در رابطه با ساختار این نوع از تلسکوپ گفت: تلسکوپ‌های رادیویی از آنتن، آمپلی‌فایر اولیه، میکسر، نوسان‌ساز، تقویت کننده موج میانی، آشکارساز مجذوری، تقویت کننده DC و ابزار ضبط اطلاعات تشکیل می‌شود که با کمک این هشت مورد داده‌های کیهان را دریافت و از طریق آشکارساز یا آنالیزور در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد.

منتظری اضافه کرد: در ایران نیز تلسکوپ رادیویی در اختیار سازمان فضایی قرار دارد و درواقع کارکرد آموزشی تحقیقاتی برای بررسی کیهان و دریافت امواج از دورترین نقاط عالم دارد؛ درواقع طول موج‌های کیهانی مانند یک انفجار در ابتدا بسیار کوتاه و با فرکانس قوی است، اما با گذشت زمان با طول موجی افزایش یافته و فرکانسی کمتر است که اگر بخواهیم آن‌ها را آنالیز کنیم به تلسکوپ‌های رادیویی نیازمند هستیم.

کد خبر 549703

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تلسکوپ فضایی تلسکوپ انواع تلسکوپ رادیو تلسکوپ نجوم شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق تلسکوپ های رادیویی طول موج تلسکوپ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۷۲۷۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اینترنت کوانتومی و توسعه فناوری دسترسی رادیویی باز؛ پروژه‌های پرچمدار ستاد اتصال‌پذیری

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات در خصوص اقدامات این ستاد در سالی که گذشت، گفت: این ستاد در بحث تبصره ۱۸، از ۱۱ طرح به مبلغ ۲۷/۵ میلیارد تومان و خارج از تبصره ۱۸، از ۱۴ طرح به مبلغ ۱۰ میلیارد تومان حمایت کرده است.

دبیر ستاد خبر داد

اینترنت کوانتومی و توسعه فناوری دسترسی رادیویی باز، پروژه های پرچمدار ستاد توسعه فناوری های اتصال پذیری و ارتباطات

به گزارش ایسنا، سید محمد کرباسی در خصوص مأموریت‌های ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری اظهار کرد: رصد فناوری و شناسایی زیست‌بوم، فرهنگ‌سازی و ترویج سواد فناوری، حمایت از نخبگان پژوهشگر و سرآمدان فناور، توسعه فناوری‌های اولویت‌دار و نوظهور و تجاری‌سازی و بازاریابی از جمله ماموریت‌هایی است که این ستاد در دستور کار خود دارد.

وی همچنین، توسعه منابع انسانی، توسعه فرهنگ بومی‌سازی شبکه ملی اطلاعات، توسعه اتصال‌پذیری با اولویت هوشمندسازی صنایع و تقویت زیرساخت امنیت سایبری شبکه و صنعتی را از اهداف راهبردی این ستاد برشمرد.

به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات، دانشگاهیان و پژوهشگران، هسته‌های فناور و شرکت‌های نوپا، صنایع، سازمان‌ها و نهادهای دولتی و عموم افراد جامعه از مخاطبان این ستاد محسوب می‌شوند.

کرباسی در ادامه در تبیین فعالیت‌های ستاد، گفت: ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات در سال گذشته اقدام به انتشار هفت فراخوان کرد که از آن جمله می‌توان به فراخوان حمایت از پایان‌نامه‌های دانشجویی، فراخوان پروژه‌های تحقیقاتی- طرح‌های پژوهشی و پسادکتری (بنیاد علم)، فراخوان حمایت از طرح‌های فناورانه (نوآفرین)، فراخوان حمایت از طرح‌های فناورانه در حوزه تجهیزات رادیویی (ترنج)، فراخوان‌ حمایت از طرح‌های فناورانه و ... کرده است.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات همچنین به پروژه‌های پرچم‌دار این ستاد در سال گذشته هم اشاره کرد و گفت: این پروژه‌های پرچم دار بر محصولات مورد نیاز گلوگاهی کشور تمرکز دارند و هدف از طرح این پروژه‌ها حل مشکلات کشور در بحث فناوری است.

وی در این راستا، پروژه اینترنت کوانتومی، فناوری دسترسی رادیویی باز(Open RAN) و Fablab IOT و FSO را از جمله این پروژه‌های پرچم‌دار برشمرد.

کرباسی در خصوص حمایت‌های ستاد هم گفت: ستاد در بحث تبصره ۱۸، ۷۲ طرح دریافت کرده و ۱۱ طرح را به مبلغ ۲۷/۵ میلیارد تومان مورد حمایت قرار داده و خارج از تبصره ۱۸، ۱۸ طرح دریافت کرده و ۱۴ طرح به مبلغ ۱۰ میلیارد تومان مورد حمایت قرار گرفته‌اند.

به گفته وی، در حوزه تجاری‌سازی و بازاریابی هم ستاد برنامه هایی را در دستور کار خود داشته است.

وی شرکت در گردهمایی شرکت‌های فناوری اطلاعات و نرم‌افزارهای رایانه‌ای در مشهد، شرکت در رویداد ملی نکست و امضای ۱۳ تفاهم‌نامه و توافق‌نامه را از جمله اقدامات صورت گرفته در این راستا عنوان کرد. همچنین، همکاری در تجهیز دو آزمایشگاه تخصصی در حوزه ۵G و IOT از دیگر اقدامات این ستاد در سال ۱۴۰۲ است.

کرباسی خاطرنشان کرد: حدود ۳۳ میلیارد تومان از محل بودجه ستاد به تفکیک ۱۱ درصد به فرهنگ‌سازی و ترویج سواد فناوری، ۲۱ درصد حمایت از نخبگان و ۶۸ درصد توسعه فناوری و همچنین ۴۹ میلیارد تومان هم از نهادهای دیگر در قالب اعتبار مالیاتی و تفاهم‌نامه‌ها جذب شد که به تفکیک یک درصد به فرهنگ‌سازی و ترویج سواد فناوری، ۳۷ درصد به حمایت از نخبگان و ۶۲ درصد به توسعه فناوری اختصاص پیدا کرده است.

وی در ادامه از تشکیل کارگروه‌هایی همچون اینترنت اشیاء و هوشمندسازی، ارتباطات نسل جدید، ماهواره و سنجش از راه دور و امنیت سایبری به عنوان یکی از اقدامات این ستاد در سالی که گذشت، یاد کرد. 

بازدید از شرکت‌های دانش‌بنیان و آزمایشگاه‌های تخصصی در راستای رصد، شناسایی و ترویج امید در حوزه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات از دیگر برنامه‌هایی است که دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات به آنها اشاره کرد و در این راستا، بازدید از آزمایشگاه تحقیقاتی و مرکز نوآوری و شرکت‌های دانش‎‌بنیان مستقر در دانشگاه علم و صنعت، مجموعه‌های شتاب‌دهنده و شرکت‌های دانش‌بنیان شهر اصفهان، هلدینگ گرین‌وب و کارخانه نوآوری خراسان رضوی و بررسی مسائل فناورانه بخش رادیویی نسل پنجم ارتباطی را در نشستی با شرکت‌های دانش‌بنیان از دیگر اقدامات این ستاد برشمرد.

به گفته کرباسی، حضور ستاد در چهارمین رویداد هفته ایران دیجیتال، کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات ویژه توسعه هوشمندسازی، چهاردهمین نمایشگاه فناوری‌ نانو ۱۴۰۲ و  بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی تلکام ۱۴۰۲ از دیگر فعالیت‌های نمایشگاهی ستاد توسعه فناوری‌های اتصال پذیری و ارتباطات است.

وی ادامه داد: برگزاری سه دوره رویداد کاشتن برای آینده با عناوین «دنیای شگفت‌انگیز ارتباطات از ژرفای کوانتوم تا ماورای ماهواره‌ها»، «اتصال‌پذیری، ارتباطات و هوش مصنوعی» و «ایران هوشمند و متصل» و حمایت‌های مالی از نهادها و دانشجویان با موضوعاتی همچون هکاتون، برگزاری اولین دوره ASMMasters و مسابقه طراحی و ساخت ماهواره‌های مکعبی Qsat (کیوست) و برگزاری دو دوره‌ آموزشی «امنیت سایبری» و «آشنایی‌ با فناوری‌های نوظهور و مشاغل آینده با عنوان اتصال‌پذیری و ارتباطات نسل جدید»  از دیگر رویدادها و مسابقات و دوره‌های آموزشی است که این ستاد در سال گذشته به انجام رسانده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تلسکوپ فضایی هابل به زندگی برگشت
  • راهیابی دو اثر از رادیو کیش به مرحله نهایی سومین جشنواره ملی پژواک
  • یک برنامه رادیویی مرا به زندگی برگرداند
  • رصد آسمان بر بلندای کوه | بزرگ‌ترین تلسکوپ ایران کجاست؟
  • ماجرای پاکت قهوه‌ای پول چیست؟/ دارودسته باعث پیشرفت آدم‌ها است!
  • واکنش باشگاه پرسپولیس به انتشار برخی اخبار
  • نقشه‌ تلسکوپ فضایی «جیمز وب» از آب‌وهوای یک سیاره فراخورشیدی
  • رادیو انعکاس‌دهنده صدای مردم است
  • اینترنت کوانتومی و توسعه فناوری دسترسی رادیویی باز؛ پروژه‌های پرچمدار ستاد اتصال‌پذیری
  • تصاویر شگفت‌انگیز جیمزوب از سحابی سر اسب